четверг, 4 декабря 2014 г.

УСНИЙ ЖУРНАЛ
МИ НАВІКИ Є НАРОДОМ УКРАЇНСЬКИМ В УКРАЇНІ

Мета: ознайомити учнів з історією України, її символами;
           виховувати в них національну свідомість, розуміння своєї причетності до долі України
Обладнання: мапа України, Акт проголошення незалежності, на плакатах зображення герба 
                      України та прапора,  аудіозапис "Ще не вмерла України", виставка книг.
                                                                                                   
                                                                                                 Свою Україну любіть,
                                                                                                 За неї Господа моліть...
                                                                                                                                  Т.Шевченко

Бібліотекар.
 Дорогі діти! Наша сьогоднішня розповідь про символи України, за якими її впізнає весь світ. Це - прапор, герб-тризуб та гімн. Ці символи не просто обрані урядом та затверджені Верховною Радою країни, ні- вонивистраждані багатьма поколіннями наших співвітчизників, які боролися за святе право людини-пишатися своєю землею, своєю мовою, своєю культурою.
З глибин віків дійшла до нас така легенда.
Жила собі Жінка. І мала вона трьох синів. сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були ввіддати за неї своє жития.
Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. найстаршому мати подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед, полказувала шлях до кращого життя. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім'я Тризуб.
Середньому синові мати дала в дорогу жовто-блакитний одяг. Сміливий і сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними вчинками. Люди запам'ятали
його і назвали Прапором. 
А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім'я Гімн.
Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий Гімн
прославляють рідну неньку-Україну.
Вони стали державними символами незалежної України.

             Сторінка І
Про Державний Прапор України.

Синьо -жовтий прапор України - це безхмарне небо синє-синє, а під небом золота нива. І народ наш вільний і щасливий.
І учень
О Прапор наш, Вкраїни стяг шовковий,
Як сяєш ти в повітрі золотім!
І хто б сказав, скільки страждань і горя
Блищать слізьми у полиску твоїм.
ІІ учень
Прапор як символ об'єднання людей виник ще за античних часів і набув поширення в Європі у середні віки. Прапор Руської землі мав червоне поле із зображенням на ньому золотого тризуба або двозуба.
ІІІ учень
А полотнище Галицько-Волинського князівства виготовлялося з тканини блакитного кольору і мало за герб зображення золотого лева. Продовженням історії розвитку прапора України стало XVIII століття.
IV учень
На знаменах Київського, Чернігівського та Лубенського полків на синьому або блакитному тлі проступали золоті та червоні хрести й інші знаки.
V учень
А вже х ХІХ століття жовто-блакитний  прапор наполегливо заявляє про себе. Так 1848 року мешканці Львова підняли на міській ратуші український національний прапор. І Австрійська влада була змушена  прийняти цей виклик. Вона дозволила українцям використовувати жовто-блакитну символіку.
VI учень.
А 22 березня 1918 року Законом про державний прапор Української Народної Республіки було остаточно затверджено форму і кольори нашого прапора. Ініціатором цього Закону був перший Український президент Михайло Грушевський.
VII учень
А потім були довгі десятиліття боротьби нашого народу за те, щоб український стяг зайняв належне йому місце - замайорів над усією Україною.
VIII учень
А скільки щастя в полиску яскравім,
Скільки віри. сонця, знань,
Правди, сили й волі
Скільки великих поривань!
IX учень
У наш час вперше синьо-жовту стрічку, прикріплену до одягу, використовували львів'яни під час мітингу 12 березня 1989 року. А згодом маленькі блакитно-жовті прапорці затріпотіли в руках учасників "живого ланцюга" 22 січня 1990 року. Взявшись за руки в містах і селах, вздовж великих трас, наші земляки символічно об'єднали весь народ.
X учень
Перший національний прапор для Києва пошила львів'янка Наталя Кареліна-Лучко. Він був піднятий на щоглі біля будинку Київської міської ради 24 липня 1990 року. Синьо-жовтий прапор над Верховною Радою замайорів 4 вересня 1991 року.
ХІ учень.
Прапор - це державний символ,
Він є в кожної держави;
Це для всіх - ознака сили,
Це для всіх - ознака слави.
Прапор свій здіймаєм гордо,
Ми з ним дужі і єдині,
Ми навіки є народом,
Українським в Україні.

     Сторінка 2.
Знак країни головний - це тризубець золотий

Бібліотекар.
Знак країни головний -
Це тризубець золотий.
Він - як сонце в небі синім,
В ньому слава, в ньому сила.
В нім священне слово "воля",
Що рятує від недолі.
Будь же, рідна Україно,
під гербом цим вільна й сильна,
Хай про тебе в цілім світі
Знають всі: доорослі й діти.
І учень
Другий символ України - її герб. Історія його теж сягає сивої давнини. Спочатку герби карбувалися на княжих грамотах, монетах. Історики вважають, що колись тризуб був знаком родових старійшин чи племінних вождів. А згодом його зображення стали використовувати як тавро.
ІІ учень.
За давньогрецькою міфологією бог морів Нептун тримав у руці тризубець. Існує версія, що тризуб символізує так звану трійцю життя: Мудрість, Знання і Любов.
ІІІ учень.
Найперші спогади про тризуб як символ держави ми знаходимо на території України. Вони датувалися першими століттями нашої ери в Боспорському царстві й використовувалися як родові знаки боспорських царів. У VI-VIII століттях цей знак знаходимо на Полтавщині та Київщині.
IV учень.
За княжих часів тризуб почав набувати сучасної форми. Так, у деяких середньовічних жрамах збереглися знаки у вигляді тризуба.
V учень.
А в XV- XVII століттях тризуб зустрічається в Україні як складовий елемент геральдичних знаків знатних династій та родів.
VI учень.
після 1652 року гетьманство та козацтво України, хоч і під "наглядом" імперії, але самостійно розвивали свою національну культуру і продовжували традиції викорисання національної символіки. Тризуб був визначальною ознакою на корогвах козацьких полків.
VII учень.
Протягом століть тризуб був поширеним у всіх князівствах Давньої руси. Він зазнав певних змін за тривалий час, але зберіг свою первісну основу. На сьогодні відомо 200 різновидів тризуба. Дослідники походження цього знаку пояснюють по-різному. Існує припущення, що він символізує єдність Бога Отця, Бога Сина та Бога Духа Святого.
VIII учень.
Сучасний герб символізує ж спорідненість поколінь, мир і творчу працю. Символ відродження Батьківщини, її традицій, продовження славних сторінок нашої історії. Тризуб як малий герб суверенної держави затверджений Верховною Радою 19 лютого 1992 року.
IX учень
Як птах золотий в переливах,
На прапорі грає, горить.
Це знак нам, це пісня нової доби.
Символ, що будемо краще ми жить.
Це юність, це клич покоління,
Що йде крізь життєву грозу.
Це слава твоя, Україно, -
Золотий непокірний Тризуб!

Сторінка ІІІ
До нових здобутків кличе пісня Україну, а зовуть її велично всі Державним Гімном

Бібліотекар.
Лине пісня незабутня
Горда, величава.
В ній - надія на майбутнє,
України слава.
Нею сонце зустрічає
Наша Батьківщина,
День новий розпочинає -
Сильна, неподільна.
До нових здобутків кличе
Пісня Україну,
А зовуть її велично
 Всі Державним Гімном.
І учень.
У наш час і гімн виконує роль символіки держави. Слова урочистої пісні "Ще не вмерла України..." написав український поет, фольклорист і етнограф Павло Чубинський. Довгий час за його виконання наші співвітчизники переслідувалися. І лише 29 січня 1991 року в місті Бориспіль цієжюпіснею було вшановано пам'ять Павла Чубинського. А 16 січня 1992 року Верховна Рада затвердила цей музичний твір як Державний гімн України, трохи змінивши слова: "Ще не вмерла Україна і слава, і воля" на "Ще не вмерли України ні слав, ні воля".
ІІ учень.
Під час звучання гімну України присутні мають встати, покласти праву руку на серце, а військові - віддати честь. Усі мають стояти обличчям до Прапора України.
бібліотекар.
Наш усний журнал про символи України добіг кінця. Але нам би дуже хотілося, щоб ви добре знали історію цих символів, вивчили напам'ять слова Гімну України і пишалися тим, що ви - українці.

Далі  бібліотекар презентує книги в яких висвітлюються матеріали стосовно державних символів України.



Комментариев нет:

Отправить комментарий