среда, 22 апреля 2015 г.

КВІТЕНЬ-ЧАРІВНИК

   Немає, мабуть, нікого, хто не любив би квітень. Місяць проростання, сокоруху, пагонів, бруньок та пуп'янків. У ньому перший по-справжньому спекотливий день. І перший грім - несміливий і беззлісний. І перший крихітний зелений листочок. І перша квітка сон-трави. Усе це повторюється кожного квітня, але ніколи не набридає.
   По-різному іменували КВІТЕНЬ. Російська назва "апрель" походить від латинського слова "аперіре" - відчинити, відкривати. Адже о цій порі на гілках завжди руйнуються щільні панцирі з шкіряних лусочок, які до певного моменту тримали ніжне листячко, наче дівчину-красуню в темниці. А з під опалого минулорічного листя чи сухої трави на світ божий вириваються пагони фіалок, мати-й-мачухи. жовтецю-пшінки, печіночниці.
   Назва КВІТЕНЬ з'явилася в українській літературі у XVI столітті, а у просторіччі побутувала значно раніше. Проте у письменників кінця ХІХ - початку ХХ століття більш широко вживалося слово АПРІЛЬ. У багатьох говірках, зокрема прикарпатських, і досі існує ЦВІТЕНЬ, а на Поліссі - КРАСЕНЕЦЬ, або КРАСНЕЦЬ. Дослідники не дійшли згоди, звідки походить назва четвертого відрізку року - КВІТЕНЬ: чи від квітнути, цвісти, чи від квитатися, зводити рахунки із зимою. Але по суті обидва тлумачення вірні в своїй основі. У народі охрестили місяць ще СНІГОГОНОМ, ВОДОЛІЄМ, ДЗЮРЧАЛЬНИКОМ. 
   І хоч у квітні, за народними прикметами, слід ще чекати сорок приморозків або сорок лопат снігу, але, як вірно підмічено оптимістами, ані холоднішим за березень, ні теплішим за травень квітню не бувати.
   Як оповідає одна з народних легенд, у квітні казкова жар-птиця приносить з-за теплих морів золотий ключик, яким міцно зачиняє двері домівки, куди сховалася зима. І відчиняє вхід весні-чарівниці, що була зачиненою на 77 замків (мабуть тому і "аперіре").
   Квітень називають ще й лукавцем, обманщиком - за несталість, зрадливість погоди. Тому чимало дослідників народних звичаїв схиляються до думки, що звичай першоквітневих розіграшів, жартів бере початок саме від примхливого характеру місяця.
     Приблизно після першої половини квітня має закувати зозуля. Це знак добрим господарям присадибних ділянок починати садити ранні городні культури. Пісмля "черемхових холодів" можна переносити у відкритий грунт розсаду помідорів, огірків, перцю тощо. "Вчасно у квітні впораєшся - ситим увесь рік будеш" - заповідали нам ще з сивої давнини.








Комментариев нет:

Отправить комментарий