четверг, 20 ноября 2014 г.

                    ШКІДЛИВИЙ  ВПЛИВ  КУРІННЯ

Сьогодні ми відмічаємо Міжнародний день відмови від куріння.
Куріння - не лише шкідлива звичка. Воно є однією з найсерйозніших проблем, яку намагаються розв'язати в усьому світі.  І це не випадково, адже багато різних захворювань людини пов'язані з курінням.
Курять багато людей. А ставлення до куріння у кожної людини неоднакове. Курці! У вас - складний вибір: здоров'я чи цигарка. Слід занти, що така шкідлива звичка не така проста, як здається. Під час куріння ви вдихаєте тютюновий дим . Нікотин та інші отруйні речовини тютюнововго диму миттєво потрапляють у кров, спричиняючи хронічне отруєння та звикнення. У курця виникає залежність від нікотину: він викурює цигарку за цигаркою. Так у людини фрмується шкідлива звичка.
Організм того хто курить уперше намагається знешкодити отруту - небезпечні речовини тютюнового диму. З першого разу курець-початківець починає бліднути, відчуває запаморочення, нудоту, слабкість, може бути блювота.
Дим цигарок має в своєму складі чадний газ, сірководень, вуглекислоту, аміак, ціанисту кислоту, радіоактивні елементи, сполуки свинцю та миш'яку, тютюновий дьоготь, смоли та інші шкідливі речовини.
Куріння отруюює організм людини поступово. Поки організм здоровий, міцний молодий, йому вдається знешкоджувати негативний вплив тютюнового диму. Але з роками навіть його десятикратний резерв зникає: людина починає хворіти. І ризик захворювання більший, ніж у людей, які не курять.
Курець із стажем швидко втомлюється, кашляє, має хворобливу жовтизну шкіри, грубий голос, жовті зуби. Він часто застуджується, стає дратівливим.
В Україні від хвороб, пов'язаних з курінням, помирає 110-120 тисяч людей на рік.
На купівлю цигарок курці витрачають близько 4,5 мільйона гривень на рік. 
Протягом року через необережність під час куріння гине 83% людей.
В Україні з 25 жовтня заборонено курити у громадських місцях, у транспорті.
Адже тютюновий дим шкодить і тим хто не курить. Перебуваючи в кімнаті з курцями, людина вдихає стільки диму, що здається викурила дві циграрки.
Люди, які не курять, а вдихають повітрям, насиченим тютюновим димом, є пасивними курцями. Вони ризикують захворіти на 20-30 % частіше за людей, які не зазнають дії тютюнововго диму.
Людина, яка курить навіть кілька років, здатна подолати цю шкідливу звичуц. Вона може також відновити рівень свого здоров'я, якщо дотримуватиметься правил здорововго способу життя.
Для підлітків важко втриматися від куріння. Вони вважають що цим самим  хочуть бути здоровим, бути як усі, привернути до себе увагу. Та ще й щодня бачать рекламу тютюнових виробів. У рекламі тютюну є те, що бачать усі: привабливість. Але  в ній є й те що приховується. Це і бруд від недопалків, хвороби від тютюнового диму, 
Тютюновий дим впливає на дихальну систему. Він ослабд.є опірність слизововї оболонки верхніх дихальних шляхів. Тому в усіх курців часто бувають нежить, трахеїт, бронхіт, хронічна пневмонія. Вони дуже ризикують захворіти на туберкульоз.
У курців часто розвивається рак легень.
 Куріння дуже шкідливо впливає на серцево-судинну систему. особливо чутливі до нікотину судини серця. Серцеві судини затятого курця постійно звужені. Кров, яка циркулює в його організмі, бідна на кисень.
Серед курців поширена помилкова думка, що куріння підвищує працездатність. Дійсно, спершу нікотин збуджує. Але ненадовго. незабаром знову настає помітне зниження працездатності. Відчуваючи це, курець змушений закурити нову цигарку.
Під час куріння, як правило, знижується гострота зору.У закоренілих курців виникає також послаблення зору в сутінках, бо погано засвоюється вітамін А.
У більшості курців знижується ще й гострота слуху.
Тютюновий дим діє на слизову оболонку порожнини рота і може стати причиною її запалення. Аміак, що міститься в тютюновому димі, викликає запалення ясен. Під час куріння уражаються зуби, псується емаль, розвивається карієс. З'являється неприємний запах з рота.
Нікотин уражає органи травної системи. Куріння негативно впливає і на функцію печінки.
Під впливом нікотину порушується також обмін речовин. В організмі курців, як пасивних так не пасивних, зменшується кількість вітаміну С.
Гарно застерігає у свої поезій Юлія Бас.
Цигарка - ворог для твоїх думок,
Зруйнує все в тобі - і навіть мрії,
\вона призводить до тяжких хвороб
І на майбутнє не дає надії.
Сам не кури і друзів відмовляй,
Нехай вони забудуть згубну звичку.
 І все життя ти просто пам'ятай -
Прекрасне не в цигарці й запальничці.


Комментариев нет:

Отправить комментарий