вторник, 21 апреля 2015 г.

ВИНАХІДНИК-САМОУЧКА КУЛІБІН

Сьогодні минає 280 років від дня народження видатного російського механіка-винахідника Івана Петровича Кулібіна

   Народився Іван Петрович Кулібін 21 квітня 1735 року в Нижньому Новгороді, в сім'ї дрібного торговця. З ранніх літ він виявив талант до виготовлення різних механічних приладів.
    Початкову освіту здобув у місцевого дячка, навчився рахувати та грамоти.
 Потім самостійно вивчав механіку. Особливу увагу в юнацькі роки приділяв вивченню годинникових механізмів.

   В 1764-1767 роках створив годинник у вигляді яйця. Це був складний механізм автоматичної дії. Вони були розміром з куряче яйце. Кожну годину в них розкривались дверцята і з'являлись крихітні чоловічки виготовленні з срібла та золота. Під музику вони розігрували цілу виставу.
 Цей годинник Кулібін подарував в 1769 році Катерині ІІ, яка призначила  його завідуючим механічною майстернею Петербурзької АН.
  Кулібін - видатний механік-винахідник. Він розробив крім музичного годинника (нині зберігається в Єрмітажі), безліч проектів мостів, ліхтар-прожектор з параболітичним відображенням, механічний екіпаж з педальним приводом. Займався створенням інструментів, пристроїв та верстатів для виготовлення оптичного скла, став основоположником вітчизняної технології оптичного виробництва.
   В 1787 році розробив конструкцію "механічних ніг" (протезів).
   В 1793 році побудував ліфт, який піднімав кабіну з допомогою гвинтових механізмів. Створив оптичний телеграф для передачі умовних сигналів на відстані.
   Кулібіним були розроблені нові способи шліфування скла для виготовлення мікроскопів, телескопів та інших оптичних приладів.
   До 1778 року Кулібін розробив декілька проектів 300- метрового одноарочного мосту через Неву





Комментариев нет:

Отправить комментарий