среда, 14 января 2015 г.

НАШУ МАЛАНКУ ВАСИЛЬ ВОДИТЬ

Щойно ми відзначили Різдво Христове, а 8 січня - день Матері Божої. Але січень триває і несе за собою все нові традиційні свята. На порозі старий Новий рік. Він приходить тихо, щоби  вблагати і прихилити щедрого Бога дати добрий урожай, гарний приплід, достаток у хаті.
Адже в цю ніч відкриті небеса - і можна про все просити. У цю ніч землею ходять духи померлих, що мають стати охоронцями нив, сприяють урожаям і приплоду, тихо блукають вони між людськими оселями.
До 1918 року кульмінацією святок була зустріч Нововго року (1 січня за старим стилем і 14 січня за новим). Для українців це ще й день Василя - саме 14 січня православна церква відзначає день святого Василя Великого. Передує цьому святу день Меланки Римлянки, вечір якого називається Щедрим. Цього вечора дівчата збиралися групами - щоб разом ходити по дворах і співати щедрівки.
Такий "привілей" дівоцтво має лише у цей вечір, бо надалі, від Василя до Водохреща, ці обов'язки перебирають на себе парубки. Одного з них перевдягають у жіноче вбрання і називають Маланкою. Обов'язковим атрибутом дійства було розігрування театральної міні-вистави, в якій була й кізонька, що мало не вмирала від недогляду, тож треба кликати лікаря, який мав її поставити на ноги. Існують й інші персонажі, діалоги яких із господарями були покликані віддати шану людині, до якої завітали, побажати їй та її родині багатої на врожай і худобу року.
За християнським календарем, Щедрий вечір називають днем преподобної Меланії.
За стародавнім міфом, окрім сина, у всеєдиного Лада, вірного побратима бога Місяця, була ще донька, яку всі називали Миланкою, бо вона була мила й чарівна. Одного разу коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав із срібного терема Миланку й запроторив у підземне царство.
 Визволив її славний богатир Безпальчик-Васильчик і з нею одружився, Ось чому на Щедрий Вечір ще святкують Василя, у жертву приносять свиню, яка вважається місячною твариною, а Васильчик став покровителем цих тварин.
За християнським звичаєм на 8 день після Різдва Христового святкується свято Василя Великого, або Обрізання Господнього.
Адже саме на 8 день після народження батьки немовляти згідно з іудейським законом з часів Авраама принесли Його до храму для здійснення обряду обрізання, яке символізувало належність людини до богоораногог народу.
Християнська церква включила цю подію до своїх найбільших свят у IV  столітті. У цей день відзначається й свято Найменування Господнього. Адже у цей же день було дане немовляті ім'я Ісус.
Посівати на Василя розпочинали опівночі. Посівали тільки парубки. Посівали тільки в оселі Посівали і співали пісень:
Ходить Ілля на Василя,
Носить пучу житняную
Де замахне - жито росте.
 Роди, Боже, жито й пшеницю,
І усяку пашницю.
У полі врожай, а в домі добро,
Будьте здорові, з Новим роком!
Про погоду в новому році судять по передноворічній ночі чи новорічному дню. По них судять і про врожай в новому році.

  •  Якщо новорічна ніч ясна, зоряна та тиха - буде урожай на все, а особливо на баштанні культури. 
  • Сонце зійде на безхмарному небі - буде урожай на садовину.
  • Якщо іній вмпаде на дерева - буде урожай на хліб.
  • На Новий рік випаде сніг - рік буде щасливим
ЩАСЛИВОГО НОВОГО 2015 РОКУ!

Комментариев нет:

Отправить комментарий