суббота, 24 января 2015 г.

ТЕТЯНИН ДЕНЬ - ДЕНЬ СТУДЕНТСТВА

      Є в морозному січні день, забарвлений радісним, якимось весняним настроєм. Це 25 січня - Тетянин день. День всіх студентів. Чому ж день поминання святої Тетяни пов'язують із славним, неспокійним,  веселим і далеко не безгрішним народом - студентством?  
  В "Історії Держави Російської" написано "25 (12) січня 1755 року був підписаний імператрицею Єлизаветою Петрівною Наказ про відкриття в Москві 1-го російського університету. Розроблений Ломоносовим проект узяв під своє піклування генеральний ад'ютант І.І Шувалов, людина освічена і культурна. День підписання Наказу Шуваловим був вибраний не випадково. Він хотів не лише послужити Вітчизні, але і зробити презент своїй улюбленій матінці Тетяні Петрівні в день її іменин. "Дарую тобі університет" - виголосив Шувалов фразу, що пізніше стала крилатою.
     У 1791 році на Паску була відкрита церква Тетяни Мучениці. Убрання для неї прислала сама Катерина. Потім вийшов Наказ Миколи І, де він дав розпорядження святкувати не як день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так волею монарха, з'явилося свято - Тетянин День, а з часом народна чутка приписала цій святій заступництво студентам. Тон цьому святу  був заданий ще в 1755 році. Урочистості були проведені в петровських традиціях, милих і Єлизаветі: урочисті промови, богослужіння, а потім ілюмінація, феєрверки, пригощання та театральні вистави. Йшли роки. Студенти ставали лікарями, адвокатами, вчителями, письменниками. Але Тетянин день не забувався і не змінювався. У цей традиційний день люди похилого віку і молодь, знамениті і невідомі, - всі були знайомими, всі були рівними. 
        Це був найгаласливіший день в місті. Дія розверталася на Нікітскій, Тверський бульвар, Трубній площі. Студенти групками і цілими натовпами, пішки і на візниках, горалючи пісні, заповнювали собою старий центр. Їх п'янило відчуття свободи. Природа брала своє. Хлопці місяцями відсиджували лекції, корпіли над підручниками, повторювали знову і знову досліди, багато хто підробляв - але цього дня студенти дозволяли собі розкріпачитися і пуститися у всі веселощі. Вони голосно співали, кричали утверджуючи свої права на цей день, демонструючи свободу і самодостатність. Класичний студентський гімн "Gaudeamus igitur" на бурлацьку "Дубінушку". Поліція цього дня, діяла тільки в профілактичних мріях. заарештовувати і навіть затримувати студентів в їх свято не рекомендувалося. 
     Однією з традицій Тетяниного дня були котячі концерти під вікнами "Московських відомостей". Іноді ці вікна просто били. Адже ця газета колись була першою і єдиною міською газетою, яку редагували професори і друкувала друкарня університету.
      У це свято відмінялися всі відмінності - вікові й станові, відмінялися всі чини й звання, зрівнювалися багаті і бідні - всі вони відчували себе співгромадянами "вченої республіки".  Всі колись були студентами. Вони згадували дні своєї прекрасної молодості. Це був і їх день. Саме тому з легкістю і швидкістю день заснування одного університету став загальним студентським святом всієї країни. тетянин день святкувався всюди. Він об'єднував професорів, студентів нинішніх і студентів минулих років.
     Багатші студенти відвідували корчму, пивні та ресторани. Найславетнішим тоді був ресторан "Ермітаж", де для такого випадку  були прибрані дорогі меблі, дзеркала, а ставили прості столи  та лавки, Замість доріжок підлогу встеляли товстим шаром тирси. Так вільніше відчували себе гості і спокійніше - господарі.
       Для студентів цього дня кухні готувала лише холодні закуски. Подавалася горілка, дешеве вино і пиво. За стіл сідали всі упереміш - улюблені професори, популярні журналісти, студенти, адвокати, земські діячі. Ця трапеза об'єднувала їх,
    Після революції більшовики визнали свято дуже буйним. У 1918 році університетську церкву закрили, і в ній влаштували читальну залу. Свято "Тетянин день" замінили в 1923 році на "день пролетарського студентства", а савяткування Тетяниного дня заборонили. Але йшли роки, значення московського Університету зросло, а день його заснування шанували і поважали так само, як і раніше.
       У 1992 році, після вступу на посаду ректора Віктора Антоновича Садовничого, була відновлена традиція святкування Тетяниного дня в Університеті.

Вітаю усіх тих, хто колись був студентом, своїх одногргупників з Кіровоградського  педагогічного  тоді ще інституту імені Володимира Винниченка (в минулому Пушкіна), усіх своїх викладачів.
Вітаю тих, хто здобуває і здобув "вищу",
Від нас залежить майбуття. 
Нехай міцним буде граніт науки
Ів світлих головах примножаття знання.
Здоров'я та миру.
     




















Комментариев нет:

Отправить комментарий