суббота, 24 января 2015 г.

СВЯТА МУЧЕНИЦЯ ТАТІАНА

        Свята мучениця Татіана народилася в знатній римській сім'ї - її батько тричі обирався консулом. Він був таємним християнином і виховував доньку відданою богові і Церкві. Досягнувши повноліття, Татіана не стала виходити заміж і всі свої сили віддала Церкві. вона була поставлена дияконисою в одному з римських храмів і служила Богові, в посту і молитві доглядаючи хворих  і надаючи допомогу тим, хто її потребував. Праведність свою Татіані належало увінчати вінцем мученичества.
     Коли Римом почав правити шістнадцятилітній Олександр Север (222-235), вся влада зосередилася в руках злого ворога і гонителя християн Ульпіана. кров християнська полилася річкою. Схоплена була диякониса Татіана. Коли її привели в храм Аполлона, аби змусити принести в жертву ідолу, свята помолилася - і раптом стався землетрус, ідола рознесло на шматки, а частина храму обрушилася і придавила жерців і багато язичників. Біс, що мешкав в ідолі, з криком біг до того місця, при цьому всі бачили тінь, що промайнула в повітрі. Тоді стали бити святу діву, викололи їй очі, але вона терпіла все мужньо, молючись за своїх мучителів, аби Господь відкрив їм духовні очі. І господь послухав молитву Своєї раби. катам відкрилося, що чотири Ангела оточили святу і відводили від неї удари, і вони чули Голос з небес, звернений до святої мучениці. всі вони, вісім чоловік, увірували в Христа і пали до ніг святої Татіани, просячи відпустити їм їх гріх проти неї.  За сповідання себе християнами вони були піддані тортурам і страчені, прийнявши Хрещення кров'ю.
        Наступного дня святу Татіану знову піддали тортурам: її оголювали, били, стали різати бритвами її тіло, і тоді з ран замість крові витекло молоко і в повітрі розлилися пахощі. Мучителі знемогли і заявили, що хтось невидимий б'є їх самих залізними палицями, дев'ять з них тут же померли. Святу кинули в темницю, де вона молилася всю ніч і з Ангелами возносила хвалу Господу.
        Настав новий ранок, і святу Татіану знову привели на суд. Уражені мучителі побачили, що після  стількох страшених мук вона з'явилася абсолютно здоровою і ще більш сяючою і прекрасною, ніж раніше. Її стали умовляти принести в жертву богині Діані. Свята зробила вигляд, що згодна, і її привели до капища. Свята Татіана перехрестилася і стала молитися. і раптом пролунав приголомшивий удар грому, і блискавка спопелила ідола, жертви і жреців. мученицю знову жорстоко катували, а на ніч знову кинули в темницю, і знову до неї з'явилися Ангели Божі й зцілили її рани. Наступного дня святу Татіану привели в цирк і випустили на неї голодного лева; звір не торкнувся святої і став покірливо лизати її ноги. Лева хотіли загнати назад в клітку, і тут він розтерзав одного з мучителів. Татіану кинули у вогонь, але і вогонь не пошкодив мучениці. Язичники, думаючи, що вона чародійка, обстригли їй волосся, аби позбавити її чарівної сили, і замкнули в храмі Зевса. Але сили Божої не можна відняти. 
      На третій  день прийшли жерці в оточенні натовпу, готуючись принести жертви. Відчинивши храм, вони побачили повержений в прах ідол і святу мученицю Татіану, яка радісно закликає ім'я Господа Ісуса Христа. Всі тортури були випробувані, їй ухвалили смертний вирок, і мужня страждальниця була усічена мечем. разом з нею, як християнин, був страчений і батько святої Татіани, який відкрив їй істини віри Христової. 












Комментариев нет:

Отправить комментарий