пятница, 6 марта 2015 г.

8 БЕРЕЗНЯ 
ПРИЙШЛО, І ВІТАННЯ ПРИНЕСЛО
   Ось ми і дочекалися першого весняного місяця, а з ним і чудового жіночого свята - 8 березня! Цей день приносить у світ ніжність та красу. Адже все, що найдорожче у нашому житті - щастя, радість, надія, любов - пов'язане із жінкою.
    Усе, чому радіє людське серце, усе, що дарує нам відчуття справжнього людського щастя, нерозривно пов'язане з любими жінками. Тому що наша доля земна освячена маминою колисковою, бабусиною молитвою і неповторною радістю кохання.
    Напевно, немає серед нас жодної людини, яка не знає про існування цього прекрасного свята. Цього дня ми вітаємо наших любих жінок. Це свято весни, краси й любові.
  Започатковане це свято, як пролетарське фемістичне свято Міжнародний день жінок-робітниць. 1977 року, за радянської ініціативи та рішенням Організації Об'єднаних Націй отримало статус Міжнародного дня. Повна назва: Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Став символом фемінізму й антисексизму.
     З кінця ХХ на початку ХХІ століття залишається державним святом у низці постраданських та соціалістичних країн: Азербайджані, Анголі, Білорусі, Брукуна-Фасо, В'єтнамі, Грузії, Північній Кореї, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Комуністичному Китаї, Конго, Лаосі, Македонії, Молдові, Монголії, Непалі, Таджикистані, Туркменії, Росії, Ураганді, Україні.
    Спочатку Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Існує традиція пов'язувати  виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці, з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10 -ти годинного робочого дня (марш порожніх каструль).
   Засновницею міжнародного жіночого дня вважається Клара Цеткін. На її пропозицію учасниці ІІ Міжнародної конференції жінок-соціалісток (Копенгаген, серпень 1910 р.) понад 100 учасниць із 17 країн, вирішили щороку у березні відзначати Міжнародний жіночий день - день солідарності жінок у боротьбі за політичні, економічні і соціальні права.
      У резолюції запропонованій Кларою Цеткін, зокрема, зазначалось: "У повній відповідності з класово свідомими політичними профспілковими організаціями пролетаріату в кожній країні соціалістки всіх країн щорічно проводять Жіночий день, який в першу чергу слугує агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога має бути висунена як складова частина всього жіночого питання в цілому і в повній відповідності з соціалістичними поглядами. Жіночому дню слід повсюдно надавати міжнародний характер, і він всюди має бути старанно підготовлений."
     Виявляється далеко не всі країни відзначають цей день, а деякі навіть не мають вихідного.
    Ось візьмемо, наприклад, Німеччину. Там в різні періоди історії свято то відзначалось, то про нього забували. Сьогодні ж німці так само, як і французи, вшановують жінок у День матері. Крім того, У Франції прийнято вітати дівчаток у день святого Валентина.
     А от наші сусіди поляки не забувають привітати своїх дружин, сестричок, подруг, бабусь у Міжнародний жіночий день. Але все-таки вихідного дня у них немає. Вони всі дружно ідуть до школи, на роботу чи у справах і лише за святковою вечерею поляки можуть привітати любих жінок.
    Напевно, найбільше вразила серйозність святкування 8 березня у В'єтнамі. А через те, що ще дві тисячі рокув тому там відзначали День пам'яті сестер Чинг, які мужньо боронили свою Батьківщину. Сьогодні ж це вшанування припадає на жіноче свято.
    У Болгарії ставлення до цього свята неоднозначне. Навіть самі жінки досить часто про нього забувають або й свідомо відмовляються від святкування. Але є й такі, що не нехтують зайвою нагодою привітати своїх коханих, матусь чи сестричок.
    Для італійців та литовців 8 березня не має статусу державного. Але в Італії щороку в цей день жінки збираються великими компаніями і весело проводять час. А от литовці більш пасивні. І святкує цього дня там лише російськомовне населення.
    Китайське  8 березня відбувається дуже непомітно і тихо. Уявлієте, у них не прийнято дарувати такий традиційний подарунок, як букет квітів. Тому цього дня на вулицях Китаю можна зустріти лише метушливого іноземця в пошуках траянд, нарцисів чи тюлтпанів.
     Неабияке значення має святкування 8 березня для кубинців. Вони влаштовують гучні гуляння, щоб висловити свою любов, вдячнівсть, повагу і шану до матері, жінки, сестри...
























   

Комментариев нет:

Отправить комментарий