воскресенье, 22 марта 2015 г.

День сорока святих мучеників
 Сорок святих мучеників севастійських  - це була найкраща дружина у війську давньоримського імператора Лікія. Сам Лікій був жорстоким язичником, гонителем християнської віри та тих, хто намагався її проповідувати, А ці сорок дружинників були пов'язані любовю до Ісуса Христа, відмовлялися і від почестей, і від багатства, але не погоджувалися принести в жертву язичницьким богам. Сорок чоловіків не відмовилися від віри християнської, прославили Господа з льоду Севастійського озера.

      Добрі господині цього дня печуть сорок булок із меду у формі пташок. традиція велить роздати їх дітям, щоб у господарстві свійська птиця здорова була. Дівчата теж мають показати хист до господарських справ: зварити сорок вапреників і пригостити хлопців.
      За гародними уявленнями, ще попереду можуть бути ще сорок морозів. сорока (вона в цей день вважається іменинницею) зараз збирає та кладе у своє гніздо сорок гілочок-прутиків, а з вирію прилітають рівно сорок жайворонків, віщуючи остаточний прихід весни.
     Думка народу щодо того, чи варто цього дня сіяти горох, неоднозначна. За одними традиціями, сліж посіяти горох саме сьогодні - добрий урохай буде, а за іншими - у жодному разі робити цього цього не можна, оскільки горох може не вродити зовсім.
     Сорока, якщо її не турбувати та не руйнувати гнізда, виступає своєрідним оберегом дому, біля якого живе. Етимологічно слово "сорока" пов'язане зі словом "сорок", отже народ вважає, що сорока охрещена на день сорока святих.
     У цей день, а також на Явдохи і на теплого Олексу люди заакликали весну. батьки робили дітям дерев'яні іграшки-ластівки, які діти носили з хати до хати, прославляючи й закликаючи весну. господині ж виходили зі шматком нового полотна в поле, ставали обличчям до сходу та пропонували весні цю "обновку". Потім традиція вимагала розстелити це полотно на землі, покласти зверху святковий хліб і так усе залишити, піти додому. Вважалося, що ці магічні дії забезпечуть добрий урожай льону й конопель.
    Закликанням весни й символічним спаленням зими-смерті завершується період виглядання весни.
     Народні  прикмети
Якщо цей день теплий, значить, буде ще сорок днів тепло, а якщо холодний, то природа попереджає, що наступні сорок днів будуть так само холодними.











Комментариев нет:

Отправить комментарий