четверг, 16 октября 2014 г.

ПИСЬМЕННИК- ЮВІЛЯР


Сьогодні  16 жовтня минає 160 років від дня народження англійського письменника Оскара Вайльда.
Народився Оскар в сім'ї лікаря 16 жовтня 1864 року в ірландському містечку Дубліні. 
На протязі 1864-1871 років навчався недалечко від рідного міста в Еніскілені, в королівській школі Портора.
Після закінчення школи, з золотою медаллю та стипендією, продовжував, з 1871по 1874 роки, навчання в Триніті-коледжі в Дубліні.
З 1874 року навчався в коледжі Магдалини в Оксфорді.За час навчання подорожував до Греції, Італії. Будучи студентом отримав Ньюдігейську премію за поему "Равенна".
В 1878 році закінчує університет та переїздить до Лондона, де стає активним учасником світського життя.
В 1881 році виходить його збірка "Вірші" яка приносить йому популярність. З лекціями з естетики в 1882 році він зробив турне по містечкам Америки і був об'єктом уваги усіх журналістів. 
В США Вайльд був рік, після чого повернувшись додому поїхав до Парижу. Там він познайомився з Віктором Гюго, Анатолем Франсом, Полем Верленом, Емілем Золя та іншими представниками французької літератури.
Повернувшись до Англії 29-річний Оскар Вайльд одружується на Констанс Ллойд. Мав двох дітей. Народження діточок надихнуло письменника на створення казок. Крім того, він писав для журналів та газет. 
В 1887 році світ побачили його оповідання "Сфінкс без загадок", "Кара Лорда Артура Сервіла", "Кентервільський привид", які дебютували в збірнику його оповідань.
В 1880 році письменник публікує роман "Портрет Доріана Грея". З цього часу починається для Оскара Вайльда час слави.
В 1881 році письменник познайомився з набагато молодшим Альфредом Дугласом. через їхні стосунки письменнику довелось побувати у в'язниці. Від нього відмовились друзі , дружина з дітьми змінили прізвища та місце проживання. Вийшовши у 1897 році на волю Оскарові потрібно було виїхати з країни та змінити ім'я на Себастьяна Мельмота.
30 листопада 1090 року захворівши на менінгіт Оскар Вайльд помер. Похований на паризькому цвинтарі Пер-Лашез. На могилі видатного літератора, який помер на чужині в бідності та невідомості, встановлено кам'яного сфінкса.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий