суббота, 23 мая 2015 г.

ДЕНЬ СЛОВ'ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА КУЛЬТУРИ

   24 травня - День слов'янської писемності та культури. Кирило (близько 827-869 рр) та Мефодій (815-885 рр) - брати в Солуні (Салоніки). Це відомі проповідники віри християнської, слов'янські просвітителі, які створили слов'янську абетку. У 863 році братів було запрошено до Візантії князем Ростиславом до Великої держави. Мета - ведення богослужіння слов'янською мовою. Ці освітні та релігійні діячі здійснили переклад з грецької мови старослов'янською основних богослужбових книг.
   Отже цього дня проводяться урочисті заходи на загадку про Кирила та Мефодія, які дуже багато зробили для розвитку слов'янської писемності та культури.
    Це свято було встановлено постановою Президії Верховної Ради УРСР від 31.09 1991 року № 568-1 "Про день слов'янської писемності і культури". 
    Слов'янська писемність була створена в ІХ столітті. Приблизно 862 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я візантійця Констянтина, який прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій.
   Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов'янську звукову систему. Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця.
      Святкування пам'яті святих братів ще в старі часи мало місце у всіх слов'янських народів, але потім, під впливом різних історичних і політичних обставин, було забуте. На початку ХІХ століття, разом із відродженням слов'янських народностей, відновилася й пам'ять про слов'янських первоучителів. У 1863 році на Русі була прийнята постанова святкування памяті святих Кирила та Мефодія 24 травня.
   Одночасно зі створенням абетки було розпочато роботу над перекладом з грецької на слов'янську Євангелія та Псалтиря. Брати переклали на слов'янську мову багато книг, що започаткувало слов'янську культурну мову і книжкову справу. У середньовічній європі слов'янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширилося слово Боже. 
      Дванадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов'янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов'янської писемності, фундамерт усіх слов'янських культур.
     В Україні день словянської писемності й культури встановлено, відповідно до Наказу президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004 і відзначаєтьсяґ щорічно 24 травня
  

Комментариев нет:

Отправить комментарий