вторник, 3 февраля 2015 г.

РАК ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ, АНІЖ ЛІКУВАТИ

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком,

      Нерідко люди вважають, що застрахувати себе від захворювання на рак неможливо. Звичайно, не завжди можна усунути вплив усіх шкідливих факторів, які викликають цю недугу, але знизити  ризик розвитку раку реально. 
    Спочатку потрібно провести первинну профілактику. Вона спрямована на усунення карцерогенезу - процесу виникнення пухлин, уникнення контакту з карцерогенами.
     Вторинна профілактика спрямована на виявлення й усунення передракових захворювань, злоякісних пухлин, а також профілатику повторного виникнення пухлин. До заходів, спрямованих на раннє виявлення пухлин, належать момографія, РАР-мазки, профілактичні огляди, визначення онкомаркерів і формування груп ризику.
   Також існує шість принципів протиракової дієти:
  • Попередження ожиріння. Адже надлишкова вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин, у тому числі - раку молочної залози.
  • Зменшення споживання жиру. В жирах містяться карцерогени. встановлено прямий звязок між споживанням жиру та частотою розвитку молочної залози, товстої кишки і раку передміхурової залози.
  •  Обов'язкова наявність у раціоні овочів та фруктів, що забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами та речовинами, які мають антикарцерогенні властивості.
  • Регулярне та достатнє вживання рослинної клітковини, що містяться в зернах злакових, овочах, фруктах. Рослинна клітковина зв'язує ряд карцирогенів з товстою кишкою за рахунок поліпшення моторики.
  • Обмеження споживання алкоголю. Відомо, що алкоголь є одним з факторів ризику раку порожнини рота, стравоходу, печінки і молочної залози.
  • Обмеження споживання копченої їжі, в якій міститься значна кількість карцирогенів та продуктів, що вміщують нітрити (ковбаси).
      Також регулярні фізичні вправи попереджують ожиріння і тим самим сприяють зниженню ризику розвитку раку.
      Є продукти, що мають профілактичну дію щодо виникнення раку. Ще овочі, що містять каротин (жовті й червоні овочі - морква, помідори, солодкий перець та інше). Овочі, що містять велику кількість вітаміну С (цитрусові, ківі та інше). Капуста, особливо брокколі, цвітна і брюссельська).  Часник.
      Є припущення,
  •  Що рак є невиліковною хворобою. Насправді рак виліковуєть. Як свідчить статистика, рівень захворюваності на онкологічні недуги постійно зростає, але вмирає ж від них значно менше людей, ніж хворіє. На ранніх стадіях можливе повне одужання.
  • Що онкологічні захворювання небезпечніші за інші. Ні, онкологічні хворі живуть в середньому після встановлення діагнозу довше, ніж хворі зі, скажімо, серцево-судинними недугами. Сьогодні не меншу небезпеку становлять фальсифіковані спиртні напої. дорожньо-транспортні пригоди, а також недотримання техніки безпеки на робочому місці.
  • Рак не є заразною хворобою. Рак не передається ні повітряно-крапельним, ні оральним, ні статевим шляхом, ні при контакті з кров'ю. Рак взагалі не передається ніякими шляхами. пухлина виникає внаслідок переродження нормальних клітин на злоякісні під дією різних факторів, а внаслідок порушення роботи захисних сил організму тощо.
  • Профілактичні заходи, проведені регулярно та вчасно, значно знижують частоту виникнення онкозахворювання.
ЛЮБІТЬ СЕБЕ.  ОБСТЕЖУЙТЕСЬ.   МІЦНОГО ВАМ ЗДОРОВ'Я!


















Комментариев нет:

Отправить комментарий