среда, 4 февраля 2015 г.

ВПЛИВ КОМП'ЮТЕРА НА ЗДОРОВ'Я ДИТИНИ

4 лютого - Всесвітній день безпеки Інтернету

Справжня небезпека не 
в тому, що компютери
почнуть мислити, як люди,
а в тому, що люди почнуть 
мислити, як комп'ютери   
С.Харріс
На сьогоднішній день майже в більшості є комп'ютер. і за ним ми проводимо багато часу. Коли провели опитування, то виявили що 100% діти проводять часу удома, 75% витрачають на спілкування через Інтернет замість прогулянок на повітрі. деякі батьки не контролюють скільки часу діти проводять за комп'ютером і які сайти вони відвідують.
Комп'ютер річ добра, але й шкоди від неї теж багато.
  • НАВАНТАЖЕННЯ НА ОЧІ 
Усі дисплеї - ЕПТ і РК - шкідливі для очей. Як з'ясували американські вчені з університету штату Огайо, пагубний вплив моніторів криється не в електронно-магнітному випромінюванні, а в тому, що люди менше моргають, працюючи за комп'ютером. При роботі з комп'ютером користувачі часто жмуряться, щоб частіше розглянути деталі зображення на екрані або зменшити його яскравість. Це  може призвести до зорової стомленості й сухості в очах. при максимальній напрузі зору частота моргання знижується в 4 рази на хвилину. Сама по собі така тенденція не небезпечна, однак у результаті недостатнього зволоження очей у користувача виникає почуття сильного дискомфорту.
  • ПСИХІЧНЕ НАВАНТАЖЕННЯ
Перш за все, це неймовірний обсяг інформації, що буквально щосекунди звалюється на наш мозок, стільки інформації в одиницю часу людина ще ніколи не отримувала. Причому інформацію потрібно миттєво аналізувати, приймати рішення і виконувати дії. А це велике навантаженння на незрілу дитячу нервову систему.
По-друге. деякі комп'ютерні ігри створюють ілюзію спілкування і не приводять до формування навичок справжнього спілкування. Особливо це небезпечно для сором'язливих дітей. Ком'пютер дає можливість переноситись в інший світ, який можна побачити, з яким можна пограти. Водночас діти все більше відкидають світ реальний, де їм загрожують негативні оцінки та необхідність щось міняти в собі. Такий відхід у штучну реальність може сформувати подібність психологічної залежності від компєютера.
  • ТУНЕЛЬНИЙ СИНДРОМ ЗАП'ЯСТЯ
 Тунельний синдром зап'ястя виникає передусім у тих, хто змушений довго тримати зап'ястя
руки в одному й тому ж положенні. У цьому випадку навантаження дається не на всю руку, а на певні м'язи, які спочатку гіпертрофуються, а потім затискають нерв. Раніше тунельний синдром був професійним захврорюванням друкарок і клерків, які зранку до вечора переписували різні папери, а сьогодні від нього страждають усі користувачі ПК.
  • ПОГАНЕ ПОЧУТТЯ
Усупереч розповсюдженій думці, сидяче положення в розслабленій позі, не знімає м'язової втоми, а, навпаки, посилює її. А спазм м'язів шиї провокує головні болі. У людини, яка сидить за комп'ютером, напружені шия, м'язи голови, рук, плечей - звідси велике навантаження на хребет. А це може бути причиною сколіозу.
  • БРУД І ПИЛ
Навколо комп'ютера скупчується багато бруду й пилу. причому прибрати це буває доволі складно. а тому це місце, де дуже розмножуються мікроби й пилові кліщі. перші можуть стати причиною проблем із ШКТ, другі - спричинити напад алергії у схильних до цього дітей.
  • НЕБЕЗПЕКА ІНТЕРНЕТУ
На жаль, діти переважно не знайомі з тим, які небезпеки приховує Всесвітня мережа. Основні  чекають у соціальних мережах, де підлітки, не задумуючись, залишають свій номер телефону, домашню адресу, ососбисті фото. Багато з них ходять на зустрічі з віртуальними знайомими. Однак спілкування з комп'ютером несе в собі багато користі. Психологи кажуть. що робота на комп'ютері розвиває уважність, логічне й абстрактне мислення. Комп'ютерні ігри вчать приймати самостійні рішення, а також швидко переключатись з однієї дії на іншу. А вміння користуватись Інтернетом може стати гарною школою з пошуку та відбору інформаціїї. 
Тому дуже важливо організовувати правильне спілкування з комп'ютером, яке допоможе уникнути негативного впливу на здоров'я.
1. Контролювати час проведений за комп'ютером: малюкам молодше 6 років дозволяється сидіти за комп'ютером не більше 20 хвилин на день, підліткам - не більше півтори години. Це допоможе уникнути проблеми з психічним навантаженням і з тунельним синдромом зап'ястя.
2. Дуже корисно навчити дитину спеціальній гімнастиці для очей.
       - На рахунок 1-4 заплющити очі, не напружувати очі й поглянути вдалину. Повторити 4-5            разів.
       - Поглянути на кінчик носа на рахунок 1-4, а потім перевести погляд удалину на рахунок
         1- 6. Повторити 4-5 разів.
       - Не повертаючи голови, повільно робити кругові рухи очима вгору-вправо-вліво - вниз.
         Потім поглянути удалину на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів.
      - Тримаючи голову непорушно, перевести погляд, зафіксувавши його, на рахунок1-4 вгору,        на рахунок 1-6 прямо, потім аналогічно вниз-прямо, управо-прямо, вліво-прямо. Виконати        рух по діагоналі в одну й іншу сторони, переводячи очі прямо на рахунок 1-6. Повторити           3-4 рази.
      - Не повертаючи голови, заплющеними очима "поглянути" направо на рахунок 1-4 і прямо
       на рахунок 1-6. підняти очі вгору на рахунок 1-4, опустити вниз на рахунок 1-4 і перевести        погляд прямо на рахунок 1-6. Повторювати 4-5 разів.
3. Розташувати правильно монітор - на нього не повинні падати сонячні промені або відблиски від лампи. Відстань від очей до екрану має бути не менше 70 см.
4. Стіл і стілець повинні відповідати зросту дитини. Ці правила допоможуть уникнути проблем із самопочуттям.
5. Вчасно проводити прибирання робочого місця - пилососити клавіатуру та внутрішню частину системного блоку, витирати пил на відкритих поверхнях.
6. Діти повинні знати до яких небезпечних наслідків може призвести оприлюднення великої кількості інформації про себе.






Комментариев нет:

Отправить комментарий