воскресенье, 15 февраля 2015 г.

СТРІТЕННЯ

      Цього дня Ісус Христос у віці 40 днів від народження був принесений до єрусалимського храму. Його матері, як і будь-якій жінці, закон забороняв входити до храму. А вже після того, як необхідний термін вийде, мати повинна принести до храму жертву - дві горлиці та два голубенята. Коли мати Ісуса Христа прийшла до храму разом із Йосипом і маленьким Ісусом, туди ж навідався праведний старець Симеон. Йому було откровення, що він не помре до тих пір, яж поки не побачить Спасителя. Симеон узяв дитину на руки й благословив її. Там же, у храмі, була  того дня й Анна Пророчиця. Вона також дарувала своє благословення Сину Божому.
     За народними уявленнями, літо зустрічається з зимою два рази на рік: на день святої Анни (3 грудня) та на Стрітення.
     Зиму, стару, сиву й зігнуту, попід руки веде Дід Мороз. Натомість літо - весела вродлива дівчина. У зими одяг подертий, хустка на голові в дірках, торба за плечима порожня, в а літа одяг новий, гарний, квітами мережений, а в руках - сніп пшениці.
    Зустрічаючись на дорозі, стара баба-зима та молода дівчина-весна жартують і бажають одне одному здоров'я. Літо жартома дорікає зимі: "Я оце робила й працювала, а ти поїла й попила!" Вони сперечаються, кому слід піти далі, а кому - вернутися. Якщо цього дня до вечора потеплішає, значить, літо перемогло в цій суперечці, а якщо стане холодніше, значить, поки що більше пощастило зимі.
    Цього дня господарі ворожать на майбутній урожай, виставляючи на ніч тарілку з зерном за поріг. Якщо зранку зерно вкрите росою, значить урожай буде добрий, а якщо роси немає, значить, поганий.
    За старих часів прийнято було в цей день святити воду в церкві, а також свічки. Ці свічки вважалися оберегом  від грози - їх запалювали саме під час грому й грози для захисту людей і тварин. Саме  тому ще одна назва свята - Громиця. По поверненні з церкви після освячення свічок запалювали їх, вважаючи, що це допоможе уникнути весняних повенів і суворих морозів. посвячену воду найкраще набирати в ще невикористаний посуд. Ця вода, за народними уявленнями, має надзвичайно магічну силу, вона є цілющою, у першу чергу від пристріту. Не тільки людей можна лікувати цією водою, але й худобу, птицю та бджіл.
   Посвячену на Стрітення свічку давали небіжчику в руки під час читання відхідної молитви.   

Комментариев нет:

Отправить комментарий