пятница, 13 февраля 2015 г.

ІСТОРІЯ  ПОХОДЖЕННЯ  ВАЛЕНТИНОК

     Багато народів святкують цей день, але в різних країнах він може називатися по-різному: у Норвегії - День романтиків, у Швеції - день усіх сердець, у ряді європейських країн - День закоханих.
    Дослідники не можуть  точно встановити походження цього свята, оскільки - таке диво - у давньому Римі жили два богобоязних римлянина, які начебто й померли в один день, а тому й пам'ять їх ушановується в один і той самий день. Перший Валентин - єпископ Тенійський, який усупереч наказу імператора Клавдія ІІ вінчав закоханих, а імператорові потрібні були не подружні пари, а неодружені солдати. За наказом імператора його було спалено начебто саме 14 лютого, а тому всі закохані вшановують цього дня його пам'ять. А другий Валентин - лікар, захисник хворих дітей, а також мандрівників, молодят і наречених.
     Отже, Валентин - молодий лікар-християнин, який жив за часів імператора Клавдія, а значить, за часів жорстоких гонінь християн. За вірність християнській вірі потрапив до в'язниці. Щодо подальшого перебігу подій існує кілька легенд. Зокрема, є версія, що діти, яких молодий цілитель колись вилікував, бігали до вікна в'язниці та кидали йому записки з привітаннями й побажаннями. Таким чином вони намагалися показати свою любов і вдячність, підтримати дорогу їм людину у важкі моменти життя. Тюремник християнина прогнав дітей, не допустив їх до лікаря. Отже, деякі дослідники першими валентинками вважають саме ці дитячі записки.
       Але одного разу цікавість узяла гору, і суворий тюремник прочитав дитячі записки. він був вражений дитячими почуттями вдячності до надзвичайного лікаря, дізнався про його здібності й вирішив звернутися до нього по допомогу. А справа в тому, що донька тюремника народилася сліпою, і він, покладаючи на лікаря останню надію, привів до нього у в'язницю свою доньку.  І диво сталося - дівчині було повернуто зір, а вона, як тільки побачила свого рятівника, одразу закохалася в нього. Однак трагічне це було кохання, оскільки невдовзі лікаря стратили. Легенда свідчить, що перед стратою Валентин передав коханій записку - першу валентинку. Це друга версія походження першої валентинки.
    Є ще й третя версія. Одна з легенд розповідає, що перед смертю Валентин встиг розіслати своїм друзям і послідовникам листівки з побажаннями - можливо, першими валентинками слід вважати саме ці листівки.
      Незважаючи на те, що День святого Валентина вважається в першу чергу святом закоханих, цього дня обов'язково треба привітати всіх, кого любиш: дідусів і бабусь, братів і сестер, батьків та друзів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий