пятница, 30 января 2015 г.

ДИТЯЧИЙ ПИСЬМЕННИК БОЖІЮ МИЛІСТЮ

 Сьогодні мало б виповнитися 85 років від дня народження Всеволода Зіновійовича Нестайка. 
     Народився майбутній письменник 30 січня 1930 року в місті Бердичеві на Житомирщині у сім'ї службовця. Батько був дипкурєром і в 1934 році загинув виконуючи державне завдання. Під час голоду 1933 року мама з двома дітьми переїхала до сестрив Київ, і там працювала вчителем.
Ще одне лихоліття пережив малий Всеволод - це роки Великої Вітчизняної війни..
Після війни самостійно вивчивши програму за 9 клас екстерном здав екзамени і закінчив школу із срібною медаллю. З 1947 року вступив на навчання до Київського університету на філологічний факультет. У 1952 році закінчивши університет  і пішов працювати в журнал "Барвінок". Згодом редактором видавництва "Молодь". Довгий час (з 1957 по 1987 рік) працював редактором видавництва "Веселка".
У 1954 році світ побачив перше оповідання Всеволода Нестайка, яке було опубліковане в журналі "Барвінок". А вже в 1954 році перша збірка "Шурко і Шурка".
За 50 років у літературі він написав і видав близько 30 книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. 
    Книги В.Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу. За його творами виходили фільми, які отримали міжнародні нагороди.
    Всеволод Нестайко - лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку "Незвичайні пригоди в лісовій школі"). А за повість-казку "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків" премія Миколи  Трублаїні. Премією імені Олександра Копиленка - нагороджений за казку "Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя"
 На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей, за повість  в оповіданнях "П'ятірка з хвостиком" він був удостоєний другої премії.
  У 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія "Тореадори з Васюківки"  внесена до особливого Почесного списку Г.К Андерсена як найвидатніший твір сучасної дитячої літератури.
    Твори Всеволода Зіновійовича Нестайка про життя школярів, формування духовного світу дітей. В них описується справжня дружба і взаємодопомога, вірність і самовідданість, вміння знаходити вихід із складних ситуацій, не втрачаючи при цьому почуття гумору й оптимізму.
Всеволод Зіновійович Нестайко прожив 84 роки. Помер 16 серпня 2014 року.

Комментариев нет:

Отправить комментарий