воскресенье, 10 мая 2015 г.

ДЕНЬ МАТЕРІ
   На відміну від 8 березня, День матері - це свято не всіх представниць прекрасної статі, а тільки матерів і вагітних жінок. День матері відзначають у багатьох країнах світу, щоправда, у різний час.


   На думку ряду дослідників, традиція святкування Дня матері сягає корінням жіночих містерій Давнього Рима. Давньоримські жіночі містерії призначалися для шанування матерів всіх богів - Великої Богині. Давні греки відзначають День матері з часів античності. Тоді це було свято на честь богині Геї.  Зараз греки відзначають День матері 9 травня. А в Узбекистані свято 8 Березня відзначають як День матері, аргентинці та індійці відзначають День матері у жовтні, іспанці, серби й португальці - у грудні, вірмени - у квітні.
   Англійці в VI столітті святкували Материнську неділю - четверту неділю Великого посту. Цей день був присвячений шануванню матерів країни. Але поступово свято набуло іншого значення: шанувати стали не матерів, а Матір Церкву.
       У Сполучених Штатах Америки День матері відзначають з 1907 року кожного другого вівторка травня, а з 1914 року президент Вудро Вільсон зробив цей день офіційним святом. Але вперше День матері американці відзначили в 1872 році з ініціативи Джулії Вард Хоу, але це було більше святкування Дня миру, ніж Дня матері. З 1927 року День матері відзначають у Фінляндії, з 1992 року - в Естонії.
    Кожен другий вівторок травня відзначають День матері Данія, Фінляндія, Італія, Мальта, Туреччина, Японія, Австралія, Бельгія, Естонія, Україна. Кожної четвертої неділі листопада починаючи з 1998 року День матері відзначають росіяни. А в Білорусі це свято припадає на 14 жовтня та святкується починаючи з 1996 року.
     В Україні День матері святкують з 1929 року. Спочатку це свято "оселилося" в Галичині. З плином часу воно було дещо забуте, але зараз ми знову шануємо День матері. Цього дня діти влаштовують урочисті заходи для своїх матусь і бабусь, намагаються їм у всьму догодити, виготовляють власноруч листівки та подарунки. Зазвичай підготуватися до свята дитині допомагає тато - бере активну участь у підготовці святкових подарунків, порається на кухні тощо.
   Можливо, було б дуже добре, якби цей день набув ще більшого значення в очах суспільства, щоб матері відчули пошану до їхньої важкої та натхненної праці з виховання дитини, щоб поважання матері було не одноденним святом, а моральною системою поведінки

Комментариев нет:

Отправить комментарий