среда, 27 мая 2015 г.

З БІОГАФІЇ РЕЧЕЙ

 Шпалери

   Шпалери заволоділи житлом віків із п' ятдесят тому. Спочатку це була шкіра, пергамент або папірус. Відомі також солом'яні, дерев'яні, золоті та срібні шпалери. 
   У будинках Ассірії та вавилонії і за сшпалери, і за стіни у приміщеннях правили килими. Римський імператор Юстиніан оздоблював покої свох палаців шовком. Ця пристрасть до шовкового декору зберігалася протягом багатьох віків. У  ХІ столітті європейці навчились у іспанських маврів мистецтва тканого малюнка. Живописні настінні картини здобули популярність: виконані на біблійні сюжети, вони не тільки прикрашали стіни, а й повчали.. У будинках венеціанської аристократії і заможних городян XVII століття стіни завішували шкірою, оздобленою золотом або срібним тисненням.
    Перші паперові шпалери з'явилися в європі приблизно у XVI столітті. То був китайський декоративний папір (у Китаї папір відомий ще з Х століття). Його розмальовували, фарбували і обклеювали ним стіни. Наприкінці ХІІІ століття кольорові візерунчасті шпалери з'явилися на Русі. європейцям китайський папір припав до вподоби. Малюнок на шпалерах за шаблоном, але вже у XVII столітті, вдавалися до спроб друкувати шпалери на ситценабивній машині. Проте склеєний із шматків папір не витримував навантаження і рвався у верстаті. Для машин знадобився рулонний папір, але його ще не навчились виготовляти. Минуло більш як сто років, перш ніж Луї  Роберт - робітник шпалерної фабрики у Парижі, сконструював-таки папероробну машину. Але ще до 1840 року шпалери виготовляли в основному у невеличких майстернях. До 60-х років переважали шпалерни у вигляді паперових килимів та гобеленів. І лише з другої половини ХІХ  століття почали виробляти шпалери з орнаментом.
   Машинне виробництво зробило шпалери дешевими, отже доступними для масового споживача

        

Комментариев нет:

Отправить комментарий